Afla noile stiri

CUMULUL DE FUNCȚII LA ACELAȘI ANGAJATOR

Iunie 2021 | CUMULUL DE FUNCȚII LA ACELAȘI ANGAJATOR 

Potrivit Codului Muncii orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, cu excepția situațiilor în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții. 

Cumulul de funcții la același angajator se poate realiza prin încheierea a două sau mai multe contracte individuale de muncă, pentru funcții diferite. 

Conform prevederilor Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte al organizării timpului de lucru, prin “timp de lucru” se înțelege “orice perioadă în care lucrătorul se află la locul de muncă, la dispoziția angajatorului și își exercită activitatea sau funcțiile” în baza tuturor contractelor de muncă încheiate de lucrător cu același angajator. 

Această interpretare este dată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, prin Hotărârea CJUE din 17 martie 2021, în cauza C-585/19, în care declară că, “în cazul în care un lucrător a încheiat mai multe contracte de muncă cu același angajator, perioada minimă de repaus zilnic, se aplică acestor contracte considerate în ansamblul lor, iar nu fiecaruia dintre contractele menționate luate în considerare în mod separat”. 

Este permis de legislația muncii, cu excepția situațiilor în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități; 
Presupune încheierea mai multor contracte individuale de muncă, pentru funcții diferite; 
Prevederile legislației cu privire la timpul de muncă și timpul de odihnă se aplică acestor contracte de muncă în ansamblul lor, nu separat. 

Află de la noi, echipa Bențe & Asociații, cum să procedezi în cazul salariaților care au cumul de funcții, pentru ca tu, clientul nostru, să te menții în rândul angajatorilor de top care oferă un mediu de lucru pozitiv și stimulativ. 

Buletin informativ realizat de: 


Ciprian Pop 

  • Expert legislația muncii 
  • Consilier UNELM 

Florina Carp 

  • Expert legislația muncii 
  • Membru Acreditat UNELM 

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on email
Share on whatsapp

Articole similare

Thank you!

Your message has been successfuly sent. We will contact you very soon!