Afla noile stiri

STIMULENTUL DE INSERȚIE – noile modificări!

NOUTĂȚI 
➢ Dacă persoana îndreptățită se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități, stimulentul de inserție va fi de: 
1500 de lei/lună, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 
➢ Apoi, 650 de lei/lună, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități; 
➢ Dacă persoana îndreptățită revine la muncă după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități, stimulentul de inserție va fi de 650 de lei/lună, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități. 
➢ Dacă persoana îndreptățită se întoarce la muncă după finalizarea concediului de creștere a copilului, după vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani a copilului cu dizabilități, stimulentul de inserție va fi de 650 de lei/lună, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani. 

Iunie 2021 | STIMULENTUL DE INSERȚIE – noile modificări!

Prin HG 536/2021, din luna aprilie 2021, au intervenit modificări în privința condițiilor de acordare a stimulentului de inserție și a cuantumului acestuia. 

Stimulentul de inserție este suma de bani pe care părinții o pot primi de la stat, în baza cererii formulate de aceștia, în cazul în care revin mai repede la muncă. 

Astfel că, stimulentul de inserție se acordă părinților îndreptățiți dacă obțin venituri supuse impozitului. Cuantumul acestuia depinde de vârsta copilului avută în momentul în care părintele se întoarce la muncă. Stimulentul de inserție se acordă cel mult până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități, conform prevederilor legislative în vigoare. 

Primesc stimulent de inserție chiar și persoanele îndreptățite care se întorc la muncă după finalizarea concediului de creștere a copilului, după ce acesta împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. 

În cazul în care, persoana aflată în plata stimulentului de inserție nu mai obține venituri supuse impozitului pe venit iar copilul a împlinit vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități, plata stimulentului de inserție se suspendă. Reluarea plății stimulentului se face în baza cererii persoanei îndreptățite în momentul în care realizează venituri impozabile. 

Buletin informativ realizat de: 


Ciprian Pop 

  • Expert legislația muncii 
  • Consilier UNELM 

Florina Carp 

  • Expert legislația muncii 
  • Membru Acreditat UNELM 

Distribuie articolul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on email
Share on whatsapp

Articole similare

Thank you!

Your message has been successfuly sent. We will contact you very soon!